poniedziałek, 26 listopada 2012

Kolorowe blaty kuchenne

Sterylność białych lub czarnych, często wręcz laboratoryjnych kuchni, możemy łatwo przełamać wprowadzając  KOLOR. Możemy to zrobić na kilka sposobów. Wprowadzić kolor na wybranych frontach, sprzętach AGD, krzesłach, lampach. Świetnym rozwiązaniem jest także wprowadzenie kolorowych blatów kuchennych. Ich gładkie, duże powierzchnie rozweselą z pewnością każde wnętrze. Nie bójcie się, że kolor szybko Wam się znudzi. Nie stanie się tak na pewno, jeśli kierować sie będziecie własnymi upodobaniami do barw, a nie istniejącą modą.  Zresztą blat można szybko zmienić na inny, zostawiając bez zmian zabudowę z szafek.


 





































Blaty w kolorze możemy zamówić na przykład ze szkła hartowanego, jak na zdjęciu powyżej. Charakteryzują się one idealnie gładką, lśniącą płaszczyzną. Są łatwe w utrzymaniu czystości. Idealne do małych kuchni, gdyż optycznie powiększają wnętrze. Kolor możemy uzyskać na dwa sposoby. Szkło hartowane gr. powyżej 1cm, barwione jest od dołu na wybrany odcień, a następnie montowane na płycie nośnej lub bezpośrednio na korpusach szafek.
Drugim sposobem jest zamontowanie blatu szklanego przeźroczystego, następnie podświetlenie go światłem ledowym.  Kolor światła możemy łatwo wtedy zmieniać, aranżując naszą kuchnię codziennie na nowo.

Szczerze to nie bardzo lubię blaty szklane. Ich zakup jest dość kosztowny. Zapewniają może ładny efekt na początku, ale bardzo szybko okazuje się, że są zimne, łatwo je uszkodzić, ciężko odnowić.
Nie polecam do dużych kuchni.  Zalety wizualne szkła, stają się wtedy wadami. Duże połyskliwe powierzchnie, szybko zmęczą użytkowników blatów.

 
Poniżej kuchnia z blatem z corianu w kolorze zielonym.

 





































Moim faworytem, jeśli chodzi o blaty kuchenne, zarówno te kolorowe, jak i stonowane, przypominające kamień naturalny, jest CORIAN. To materiał stworzony z połączenia żywicy i drobinek składników mineralnych. Jest przez to bardzo wytrzymały, plastyczny, łatwy do modelowania. Bardzo dobrze sprawdza się w kuchni. Jest antybakteryjny, łatwy do utrzymania w czystości. Możemy wykonać z niego zarówno blat, jak i komorę zlewozmywakową jako jeden element. Pozbywamy się tym samym szpecących listew maskujących, czy miejsc narażonych na szkodliwe działanie wody. Blaty są ciepłe, gdyż materiał ten przyjmuje temperaturę otoczenia. Nawet jak go porysujemy, łatwo go odnowić. Jedyną wadę stanowi koszt wykonania blatów corianowych. Jest dość wysoki. Zapewniam jednak, że kto raz zacznie użytkować taki blat, później nie będzie chciał niczego innego.
Poniżej kilka przykładów zastosowania tego materiału w kuchni. Blaty wyglądają pięknie.
















Jeśli nie możemy zastosować corianu na blaty, boimy się użycia go w intensywnym kolorze, nie wiemy czy  kuchnia nam się nie znudzi, polecam zrobić blaty z laminatu. To tani, powszechny materiał, trwały i praktyczny. Nawet jak zdecydujemy zmienić go po jakimś czasie na inny, poniesiony koszt nie będzie wielki.

 


 http://www.apartmenttherapy.com
 http://www.e-mieszkanie.pl
 http://wnetrza.onet.pl
 www.urzadzamy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz